poniedziałek, 26 grudnia 2016

Wszystkie smaki Skandynawii - Claus Meyer

Gdy ktoś zadaje mi pytanie: jak smakuje Skandynawia to pierwsze co przychodzi mi do głowy, to cynamonowa bułka i kiszony śledź. Claus Meyer na szczęście traktuje to zagadnienie znacznie szerzej, opierając się na porach roku i dostępnych wtedy produktach.

Autor jest jednym z założycieli kopenhaskiej restauracji Noma, która od lat zdobywa największe wyróżnienia w świecie kulinariów. W Smakach mamy mnóstwo potraw z rybami, mięsem, warzywami, dział poświęcony słodkościom i co mile mnie zaskakuje, tylko część z nich jest wyszukania i ma skomplikowany sposób przyrządzania.

Książka jest przepięknie wydana, będę jednak narzekać, że nie każdy przepis doczekał się fotografii - osobiście utrudnia mi to przygotowanie jakiegoś dania po raz pierwszy. Claus zdobywa jednak plus za rady umieszczone pod częścią przepisów.

Wszystkie smaki Skandynawii to fantastyczne kompendium północnej kuchni, a przede wszystkim sezonowych produktów i składników, które możemy zebrać spacerując po lesie. Gorąco polecam.

Claus Meyer "Wszystkie smaki Skandynawii"
Ilość stron: 256
Wyd. Buchmann
Ocena: 4,5/6

5 komentarzy: