"Pizza to nie jest jedzenie, to mikroelement (niezbędny do życia)".
Od weganizmu jestem daleka, za bardzo lubię nabiał by całkowicie wyeliminować go z diety, jednak dobrych przepisów kuchni roślinnej nigdy nie mam dość, dlatego po zachwycie Jadłonomią nadszedł czas na Wegan nerd. Książkę zgoła podobną do poprzedniczki, oferującą w pewnym zakresie nawet te same potrawy, jednak podchodzącą do tematu o wiele szerzej - Alicja oprócz przepisów, przybliża też filozofię weganizmu, szanując jednocześnie kuchnię tradycyjną i nie popadając w skrajność.
Mamy tu klasyczny podział na śniadania, rzeczy obiadowe i kolacje. Są wypieki, potrawy okazyjne, ale też liczne wstawki o samej autorce i jej przygodzie z weganizmem. Sporo receptur jest żywcem wyjętych z kajetów naszych babć i tylko uświadamiamy sobie, że są one roślinne. Do tego Alicja dorzuca trochę oryginalnych zamienników i mamy książkę, w której każdy znajdzie kilka stron dla siebie.
Wegan nerd to uwielbienie dla świata roślin, zmiksowane z talentem do przyrządzania czegoś dobrego. Wisienką na torcie jest piękna grafika i dopracowane wydanie, które przy obecnej promocji Wydawnictwa (-30%) nawet nie oszałamia ceną.
Jeśli szukacie książki, która poszerzy wasze kuchenne horyzonty, Wegan nerd będzie z pewnością pomocny.
Alicja Rokicka "Wegan nerd. Moja roślinna kuchnia"
Ilość stron: 320
Wyd. Nasza Księgarnia
Ocena: 5/6
... super zdjęcie :-) ... no i oczywiście książka też zapowiada się ciekawie :-) ...
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem, że w dobie internetu, kiedy tak naprawdę mając telefon w ręku mamy cały świat w tej ręce, książki "kucharskie" wciąż się sprzedają. Przecież przepisy można znaleźć w internecie :) Niemniej chyba jednak wciąż to ktoś kupuje, to może to nie taki zły pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo jedna z najlepszych książek kucharskich na rynku :) Lubię też Smakowitą Ellę ;D
OdpowiedzUsuńCudowna książka i wspaniała osoba autorki, również polecam!
OdpowiedzUsuńMuszę przeczytać. Już wiem o co poproszę na dzień kobiet :D Piękna książka!
OdpowiedzUsuńZnam i kocham! <3
OdpowiedzUsuń