Od ziarenka do napoju. Autorzy obrazują proces wytwarzania kawy. Przybliżają metody jej zaparzania, gatunki ziarna, sposoby uprawy. Zaglądają też do całej otoczki związanej z kawą - miejsc, gdzie można ją pić, zawodów związanych z jej produkcją, obróbką i podawaniem, informacji możliwych do wyczytania z opakowania.
Czy wiecie, że sekret dobrego napoju tkwi w mieleniu, a intensywność smaku w paleniu?
Sebastien Racineux i Chung-Leng Tran stworzyli książkę, której hasłem przewodnim jest praktyka. Praktyka parzenia i przygotowana kawy. To przewodnik po tym, jak odkryć, która metoda zasmakuje nam najbardziej. U mnie na co dzień sprawdza się ekspres, ale gdy mam więcej czasu to Hemex nie ma sobie równych.
Dystans, poczucie humoru, ciekawe quizy i diagramy. Kawa. To proste! to oryginalna pozycja na naszym rynku wydawniczym, która myślę, że skusi niejednego kawosza. Dla mnie pycha :)
Na pewno sięgnę, z rana trochę kaw u mnie schodzi, pozdrowienia .
OdpowiedzUsuń