piątek, 14 sierpnia 2015

Gofry z bananów i płatków owsianych


Gofry, które służą zdrowiu, bez białej mąki, oleju i niepotrzebnych kalorii? Tak to jest możliwe!

Jako, że już w czwartek zaczął się mój długi weekend, postanowiłam wziąć go z przytupem i tuż po porannym biegu, braki energii uzupełniłam w kuchni. Tego rodzaju śniadanie nie tylko smakuje i wygląda fenomenalnie, ale można je zrobić w zaledwie 10 minut, stojąc przy tym ledwo na nogach. 

Składniki:
  • 1 duży, mocno dojrzały banan
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dwie łyżki płatków owsianych
  • łyżka otrębów
  • olej kokosowy
  • kakao, owoce do dekoracji


Przygotowanie:

Zmieszaj ze sobą płatki, otręby i sól. Dodaj jajka i banana, a następnie za pomocą widelca zmiksuj wszystko razem - niech to nie będzie gładka masa, cała magia tkwi w grudkach banana ;)

Gofrownicę posmaruj olejem i wylej na nią ciasto. Piecz ok. 3-4 minut aż placki się zarumienią, a następnie delikatnie zdejmij - uwaga ciasto będzie wiotkie.

Łyżeczkę gorzkiego kakao rozpuść w odrobinie wody - powstanie wówczas "sos". Polej nim gofry, posyp ulubionymi owocami i gotowe.


Gofry z bananów są puszyste, wilgotne i bardzo sycące. Mój przepis wystarczy na zrobienie 3 sztuk i osobiście odradzam używanie cukru - jeżeli ktoś lubi wyraźniejsze smaki do ciasta można dodać miód.


Smacznego!

26 komentarzy:

  1. Właśnie pożałowałam, że nie mam gofrownicy... Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można je też zrobić w formie naleśników - gofrownica jest po prostu wygodniejsza, bo od razu pieką się z obu stron.

      Usuń
  2. Wyglądają smakowicie, przyznam się, że wcześniej nie słyszałem o tym przepisie. Warto go wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze trochę i będę mogła opracować poradnik "banan na 1000 sposobów", co drugi mój przepis na nim się opiera :P

      Usuń
  3. Kocham gofry, szczególnie mojej mamy, sentyment z dzieciństwa ;) Twoje wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie pierwsze skojarzenie na hasło "gofry" to morze albo festyn ;)

      Usuń
  4. Nie mam gofrownicy, ale już z chłopakiem postanowiliśmy, ze w naszym mieszkaniu obowiązkowo będzie musiała się znaleźć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom bardzo przydatny i użyteczny gadżet.

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. dziękuję. cała zasługa w fotogeniczności owoców.

      Usuń
  6. Ojeju, wyglądają przepysznie! Chyba muszę w najbliższym czasie wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam. im prostszy przepis, tym lepiej smakuje.

      Usuń
  7. Mógłby być problem z olejem kokosowym, ale koniec końców gofry wyglądaja smacznie i mam nadzieje, że nie tuczą.
    http://kruczegniazdo94.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można go zastąpić słonecznikowym albo rzepakowym. ja biorę odrobinę na palec i smaruje blaszki by ciasto nie przywierało.

      Usuń
  8. Ale piękne, jadłabym! Muszę spróbować przepisu bez mąki - im zdrowiej, tym lepiej. Nie sądzę jednak, żebym z jednym ledwie otwartym okiem rano dała radę je przygotować, ale na jakiś deser jak znalazł. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje pieczenie poprzedził 7km bieg, więc było kiedy się wybudzić ;)

      Usuń
    2. 7km - nie wiem, czy dałabym radę przejść tyle z rana spacerowym tempem. Szacunek! :D

      Usuń
  9. Wyglądają rewelacyjnie! Wykorzystam Twój przepis i spróbuję ciasta w formie naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O, pycha! Ja jeszcze zastąpiłabym jajka siemieniem lnianym, albo chia. Ale ja jestem weganką ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a mam w domu i siemię i chia :) dzieki za pomysl! a co się tyczy jajek to u mnie są podstawą diety. Zabierzcie jajka, marchew i twarożek, a padnę z głodu :P

      Usuń
  11. Ostatnio się "odchudzam" i ten przepis spadł mi jak z nieba, bo nie mogę za bardzo mącznych rzecz :D Muszę wypróbować, bo gofry prezentują się bajecznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie lubię bananów w innej formie niż w tej od razu zjedzonej ze skórki.

    OdpowiedzUsuń
  13. kusisz! :)
    dlaczego ja gofry jadłam może ze 3 razy w życiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo w teorii wydają się być bardzo pracochłonne ;) tym czasem dobry przepis i są gotowe w 10 minut.

      Usuń
  14. Jak obłędnie wyglądają! Wow :) Ale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj wypróbowałam! Przepyszne <3 :)

    OdpowiedzUsuń