piątek, 20 grudnia 2013

W krainie smaku - kasza jaglana z dynią albo jabłkiem

Od dawna nie było u mnie nic smakowitego, dlatego przygotowując ostatnio śniadanie pomyślałam, że warto podzielić się z wami pomysłem na szybkie i zdrowie jedzenie. Całość zajmuje około 20 minut, z czego 10 ogranicza się tylko do czekania :)


Potrzebne składniki:
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • dynia/jabłko - wedle uznania
  1. Kaszę prażymy w suchym garnku przez ok. 5 minut stale mieszając. 
  2. Zalewamy ją wrzątkiem i odcedzamy - para i burzenie się kaszy jest zjawiskiem normalnym. 
  3. Ponownie dodajemy do niej gorącą wodę, tak aby sięgała 2 cm nad poziom kaszy i gotujemy na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem przez 10-15 minut - nie mieszamy. 
  4. W międzyczasie dowolną ilość obranej i poszatkowanej w kostkę dyni, dusimy w innym garnku.
  5. Kiedy dynia zmięknie, a kasza wpije całą wodę, układamy oba składniki warstwowo w salaterce, dodając do nich za każdym razem odrobinę miodu. 
  6. Górę sypiemy cynamonem i gotowe. 

Jeżeli nie lubicie, albo nie macie w domu dyni, śmiało możecie ją zastąpić jabłkiem. Procedura wygląda dokładnie tak samo, ale zestaw lepiej smakuje, kiedy dodacie do niego orzechy włoskie i rodzynki lub żurawinę.

 Podawać w łóżku z dobrą literaturą. Smacznego!
(dajcie znać czy przepis się przydał i jak smakowało) 

21 komentarzy:

  1. Właśnie próbowałam znaleźć jakiś przepis z użyciem kaszy jaglanej :) Bardzo dziękuję za tą słodką i zdrową podpowiedź :) Zdjęcia są tak apetyczne, że prawdopodobnie spróbuję wykonać to danie.. ale z jabłuszkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, miło mi, że wstrzeliłam się w odpowiedni czas :) sama miałam kilka podejść do kaszy, ale ta wersja smakuje mi najbardziej.

      Usuń
  2. Cynamon z jabłkiem zjem w każdej możliwej konfiguracji i z każdym możliwym dodatkiem! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś apetytu. Oj niedobra ty niedobra ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra, dobra, bo dane bardzo zdrowe :))

      Usuń
  4. Ale niedobra jesteś:) Takie smakowitości z samego rana serwować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś spróbuję, ale raczej na kolację niż śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że śniadanko na bogato :)) Najpierw dobrałabym się do książki, którą pierwszy raz na oczy widzę, a później za jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. recenzja książki niedługo na blogu, a sobotnie śniadania u mnie zawsze tak wyglądają - jedyny dzień, co się można pobyczyć.

      Usuń
  7. Za mną właśnie od paru dni chodzi kasza jaglana - wprawdzie myślałam o wersji z jabłkiem, ale ta z dynią też wygląda bardzo smacznie! Miseczka w Muminki ♥ Jak Mikołaj się dobrze spisze, to niedługo pochwalę się kubkiem w ten sam wzór :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na punkcie Muminków mam totalnego hyzia, więc u mnie znajdziesz nie tylko miseczkę z nimi ;) p.s. trzymam kciuki za Mikołaja :)

      Usuń
  8. Ja jem trochę zmodyfikowaną wersję - ryż + jabłko + cukier i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukru od roku w ogóle nie używam, ale reszta bardzo mi pasuje :)

      Usuń
  9. Wszystko wygląda super, ale ja nie skorzystam - nie lubię kaszy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, ale to musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. o mniam! ależ bym zjadła takie pipry :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u was pipry, u nas mimry, grunt, że smakuje obłędnie ;)

      Usuń
  12. To wygląda tak smakowicie :) Muszę koniecznie wypróbować wersję z jabłkiem :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kochana, przychodzę na Twojego bloga się najeść oczami... magia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do magii jeszcze mi daleko, ale mam mądrą książkę o fotografii, więc liczę, że będzie jeszcze lepiej :) tak czy inaczej - bardzo dziękuję :)

      Usuń