Gdy ktoś zadaje mi pytanie: jak smakuje Skandynawia to pierwsze co przychodzi mi do głowy, to cynamonowa bułka i kiszony śledź. Claus Meyer na szczęście traktuje to zagadnienie znacznie szerzej, opierając się na porach roku i dostępnych wtedy produktach.
Autor jest jednym z założycieli kopenhaskiej restauracji Noma, która od lat zdobywa największe wyróżnienia w świecie kulinariów. W Smakach mamy mnóstwo potraw z rybami, mięsem, warzywami, dział poświęcony słodkościom i co mile mnie zaskakuje, tylko część z nich jest wyszukania i ma skomplikowany sposób przyrządzania.
Książka jest przepięknie wydana, będę jednak narzekać, że nie każdy przepis doczekał się fotografii - osobiście utrudnia mi to przygotowanie jakiegoś dania po raz pierwszy. Claus zdobywa jednak plus za rady umieszczone pod częścią przepisów.
Wszystkie smaki Skandynawii to fantastyczne kompendium północnej kuchni, a przede wszystkim sezonowych produktów i składników, które możemy zebrać spacerując po lesie. Gorąco polecam.
Wszystkie smaki Skandynawii to fantastyczne kompendium północnej kuchni, a przede wszystkim sezonowych produktów i składników, które możemy zebrać spacerując po lesie. Gorąco polecam.
Claus Meyer "Wszystkie smaki Skandynawii"
Ilość stron: 256
Wyd. Buchmann
Ocena: 4,5/6
Tak bardzo chcę tę książkę <3
OdpowiedzUsuńGenialne są takie publikacje... piękne, kolorowe, smakowite :)
OdpowiedzUsuń... książka marzenie :-) ...
OdpowiedzUsuńNiezbyt czuję się w kuchni, więc nie dla mnie
OdpowiedzUsuńZapowiada się bosko!
OdpowiedzUsuń