08:26

Mrożony mus bananowy, czyli domowe lody w 5 minut


Też tak macie, że wbrew temperaturze za oknem, nachodzi was nagle ochota na coś zimnego i kremowego? Czai się taka zmora na moment nieuwagi, gdy w zamrażalniku tylko szron i woda, a do sklepu zupełnie nie chce się wyjść. Miałam tak samo, dopóki nie zaczęłam mrozić bananów. Jeśli postaracie się by jeden owoc, zawsze czekał w zamrażalniku, zrobienie lodów zajmie wam zaledwie 5 minut. 

Składniki:
  • 1 duży mrożony banan - najlepiej zbrązowiały, bo jest słodszy
  • 80 - 100ml zimnego mleka
  • łyżeczka gorzkiego kakao 
  • opcjonalnie łyżeczka kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie: 

Na maksa skomplikowane - wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy przez 20 sekund :) Jedyna uwaga, to nie róbcie tego zbyt dokładnie, niech drobne kawałki owocu w niej pozostaną. 

W czym tkwi sekret, że nazywam to domowymi lodami? We właściwej proporcji między mlekiem a bananem. Jeżeli mleka będzie odpowiednia ilość (czyli jak najmniej), zmrożony banan nieco je schłodzi i całość przybierze formę puchatej masy. 


Lubię zajadać mus na drugie śniadanie. W połączeniu z rozpuszczalną kawą jest i zdrowy, i lekko pobudzający, poza tym stanowi świetną alternatywę dla lodów wodnych. Nie mam nic przeciwko nim w sezonie letnim, jednak trzeszczące między zębami kawałki mrożonej wody, to niekoniecznie ten efekt, który chcę osiągnąć zimą.

p.s. zdjęcia nie oddają jego stanu tuż po przygotowaniu, bo choćby się człowiek nie wiadomo jak szybko ruszał, nie jest w stanie złapać dobrego świata, zanim górna warstwa nie stopnieje - jedzcie zatem szybko :) 

Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Oglądanie takich zdjęć z rana to nie był dobry pomysł :P Teraz będzie to za mną chodziło cały dzień! I dzięki za przepis, uwielbiam takie proste rozwiązania na szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to się nazywa dobra podpowiedź na jutrzejsze śniadanie ;))

      Usuń
  2. Mniam, mniam, mniam. Chyba już wiem co będę miała dziś lub jutro na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwo, szybko i pysznie! :) Idealny deser! Chyba po pracy skoczę do sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W końcu doczekałam się przepisu! :) Kochana, zadziwiasz mnie - nie wiedziałam, że taką pyszność można zrobić właściwie bez żadnego wysiłku. Problem tylko w tym, że nie posiadam blendera... ale może mikser poradzi sobie z tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kuchnia w moim wydaniu to szybko i jeszcze szybciej, bo nie znoszę w niej siedzieć. a mikser z mrożonym bananem raczej nie da sobie rady, zachęcam by zainwestować w blender, przyda Ci się do mnóstwa rzeczy. najtańszy kupisz już za ok. 40zł.

      Usuń
    2. Szkoda... na pewno zainwestuję, ale za parę miesięcy, bo na razie nas nie stać. ;-) Ale wtedy na pewno skorzystam wtedy z przepisu!

      Usuń
  5. mniam mniam oj już mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwariowałam ! Muszę to zrobić i zjeść !

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekałam na ten wpis z utęsknieniem! Lecę do sklepu po banany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. nie sądziłam, że po wpisie na Insta tyle osób będzie przepisu wyczekiwać :)

      Usuń
  8. Mam wszystkie składniki w domu! Ooo taaak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na deser! Lubię takie szybkie rozwiązania w kuchni :) Chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No normalnie chyba się skuszę! Chrzanić diete! Banany - moja miłośc. A w takim duecie to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom banan na diecie jest bardzo wskazany. zjedzony rano na pewno nie zaszkodzi.

      Usuń
  12. O matko, aż mi ślinka poleciała! Uważam, że banan+czekolada to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Czasem po prostu maczam banana w nutelli i tak jem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :) Akurat jestem strasznym zmarzluchem, więc nie dla mnie takie desery zimową porą, ale latem chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w lecie bezustannie jadam coś takiego, ale na nadchodzący sezon mam nowe foremki do lodów wodnych, więc będę eksperymentować też w inny sposób :)

      Usuń
  14. Przepis wygląda smacznie, nic tylko trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Aż nabrałam ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Varia czyta , Blogger