Uwielbiam ją za smak i możliwości jakie oferuje. Dawno temu przedstawiałam sposób na kaszę jaglaną z jej udziałem, a dziś mój wczorajszy eksperyment - zupa krem idealna na zimowe chłody. Jest pikantna, mocno czosnkowa i fantastycznie rozgrzewająca.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 duże ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- kurkuma, imbir, pieprz, sól, curry, cukier, chilli
- 1 litr bulionu warzywnego
- oliwa
Przygotowanie:
Dynię, marchewkę i ziemniaki siekamy na kawałki, zalewamy bulionem i gotujemy aż zmiękną - ok. godziny. W między czasie pokrojoną cebulę szklimy z odrobiną oliwy na patelni, dodajemy do niej przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku i całość dorzucamy do garnka.
Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy łyżeczkę cukru i blendujemy na gładki krem. Następnie doprawiamy wedle uznania resztą przypraw - zalecam hojność i dużo, dużo curry :)
Zupę można podawać z kleksem śmietany lub jogurtem naturalnym, posypać pestkami z dyni albo grzankami.
Ale pyyycha! Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWidziałam zdjęciena instagramie i slinka mi pociekła do ust. Chyba spróbuje 'kucharzyć' :)
OdpowiedzUsuńjuż drugi dzień się nią zajadam i żałuję, że to już koniec. zachęcam spróbować!
UsuńNo no...Moja babcia też robi zupę z dyni, ale jest inna niż twoja. No ale równie pyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupę. Prosta w przygotowaniu i bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńwww.krzywaprosta.pl
prostota to klucz do wszystkich moich potraw :)
UsuńZrobiłaś mi niesamowitego smaku na dynię;)
OdpowiedzUsuńNie przypadam za dynią, ale zupę-krem z papryki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńz papryką muszę przetestować, podobnie jak zupę z ciecierzycy.
UsuńCiekawe czy mi posmakuje. Kiedyś robiłam podobną i nie było to dobre doświadczenie...
OdpowiedzUsuńTo nie jest zupa -krem , jak na krem jest zbyt lejąca,to z powodu bulionu
OdpowiedzUsuńpoza tym polecam zupy kremy z pieczonych warzyw-dyni ,papryki i pomidorów,kukurydzy a dynia+papryka to genialne połaczenie
pyszna jest tez zupa dyniowa z dodatkiem curry i mleka kokosowego
kremem nazywam wszystkie zupy, których składniki się potem miksuje. możliwe, ale popełniam w tym momencie błąd, nie mniej moja wyszła całkiem gęsta. łyżka może w niej nie stoi, ale typowo przelać się jej też nie da.
Usuńdziękuję za sugestię z pieczoną dynią i papryką - wypróbuje następnym razem.
Uwielbiam krem z dyni! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z dyni. Chyba będę musiała wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno tak smakuje. Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńzachęcam i daj znać, jak wyszło :)
UsuńWstyd przyznać, ale nigdy nie jadłam niczego z dyni :P
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! A dyni ja niestety nie lubię, ale wszelkie inne kremy tak :)
OdpowiedzUsuńJa nie cierpię kremu z dyni... może miałam zły przepis, ale dla mnie ta zupa jest ohydna...
OdpowiedzUsuńwszystko zależy od tego, jak go przyprawisz.
UsuńSłyszałam same pozytywne opinie na temat tego kremu. Muszę w końcu spróbować...:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje zdjęcia....:)
Mmm, Vario, nie kuś!
OdpowiedzUsuńMniam! Wprawdzie nigdy nie jadłam, ale czas spróbować. Tylko gdzie ja dynię znajdę... :D
OdpowiedzUsuńcały czas mają je na marketach. wczoraj widziałam je np. w tesco.
UsuńNajlepsza zupa <3 Ja gotuję z samej dyni ze świeżym imbirem i przyprawami (z lenistwa).
OdpowiedzUsuńKolejna wersja dyniowej - ja robię podobnie, tylko dynię piekę i dodaję już do warzyw, daję też fenkuł i zamiast cukru łyżeczkę miodu :) jemy pasjami!
OdpowiedzUsuńTa zupka była już w moim domu robiona dwa razy. Jest po prostu wspaniała :) mam jeszcze dynię i na pewno w ciągu najbliższych dni ją powtórzę :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio, ale bardzie w wersji light bez marchewki i ziemniaków też jest dobra :)
OdpowiedzUsuń