sobota, 5 lipca 2014

Ciasto bananowe z truskawkami

Ponieważ poprzedni wpis z Muffinami cieszył się sporym zainteresowaniem, dziś kolejny przepis z cyklu, który lubię najbardziej, czyli: wrzuć wszystko do gara i wymieszaj :)


Oto przed Wami: CIASTO BANANOWE Z TRUSKAWKAMI


Składniki:

Krem:
serek mascarpone 250g
jogurt typu greckiego 300g
2 łyżki miodu

Ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki
120ml oleju
4 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki cukru (spokojnie można dać więcej, ja po prostu nie lubię bardzo słodkich ciast)
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka sody + łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie: 

Banany gnieciemy, dorzucamy do nich jajka oraz olej, po czym dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy w osobnej misce i wsypujemy do mokrych. Mieszamy aż wszystko ładnie się połączy (ciasto będzie gęste i lepkie).

Przekładamy je na dwie formy do tarty o średnicy ok. 20cm i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180'C - sprawdzamy patykiem, czy ciasto jest suche. 

Kiedy blaty są gotowe, odstawiamy je do wystudzenia, a w między czasie przygotowujemy krem. Ser i jogurt muszą być prosto z lodówki! 

Za pomocą miksera ucieramy mascarpone aż będzie puszysty, a następnie stopniowo dodajemy jogurt i na końcu miód. Przekładamy blaty kremem, na wierz kładziemy owoce - ja dodałam truskawki, ale w oryginalnym przepisie są borówki (moje jeszcze nie dojrzały, więc ratowałam się tym, co akurat było w kuchni).

Całość wstawić na co najmniej godzinę do lodówki - będzie lepiej się kroić. 



Wersja z truskawkami jest dobra, ale obstawiam, że jagody będą jednak dużo lepsze. Brakowało mi kwaśnego kontrastu do bananowego ciasta, dlatego w przypadku kolejnej sztuki z truskawkami, dodam do kremu trochę soku z cytryny. Wam polecam to samo. 

                                                                                                                                      SMACZNEGO!

31 komentarzy:

  1. O nie!! Pewnie zaraz zacznę je robić, bo taaaak smakowicie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda i na pewno cudownie smakuje, ale mi pani smaka zrobiła :)

    W wolnej chwili zapraszam do siebie na wakacyjny stosik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. błagam tylko nie "pani", niedawno jeszcze ode mnie dowód wołali ;)

      Usuń
    2. Ode mnie w dalszym ciągu wołają, choć już dawno nie powinni :P nawet obrączka nie ratuje :P

      Usuń
    3. No dobrze, postaram się zapamiętać :)

      Usuń
    4. Nigdy ode mnie nie wołali dowodu, chociaż wyglądam jak małolata i wzrost mam dwunastolatki. Ale zawsze się śmieję, jak chłopaka mego proszą o dowód :P

      Usuń
    5. mnie się pytali jakiś miesiąc temu w Żabce, co najlepsze kasjerka była na bank młodsza ode mnie, bo od 18 minęło mi już parę lat ;)

      Usuń
  3. Wspaniałe! Coś czuję, że po obiedzie popędzę do sklepu po składniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wyglada! uwielbiam takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uwielbiam wszystkie ciacha, tylko na ogół nie chce mi się ich robić ;)

      Usuń
  5. Prezentuje się baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie. Chyba podrzucę przepis mojej mamie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda! *.* Ja dzisiaj piekę ciasteczka owsiane z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka owsiane też bardzo lubię, jak i samą owsiankę i wszystko, co ma coś wspólnego z ziarnami i musli :))

      Usuń
  8. Narobiłaś mi apetytu! Mniam, mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis zapisuję w swoim zeszycie, bo tak smakowicie wyglądające ciasto musi znaleźć się w moim domu. :) Spróbuję chyba jednak wersji z jagodami, bo sezon na truskawki niestety dobiega końca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi już truskawki trochę się przejadły, temu bacznie obserwuje swoje jagodowe krzaki. jeszcze około tydzień i będzie borówkowe szaleństwo.

      Usuń
  10. Pyszności. Choć truskawek mam już dosyć na to ciacho bym się skusiła. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie! Myślę, że wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, daj znać jak Ci wyszło.

      Usuń
  12. Wygląda na pyszne! Aż szkoda, że nie mogę jeść takich smakołyków :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Aaa mam ochotę zrobić teraz to ciasto, tylko tych form nie mam... Ale poratuję się czymś innym :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mordujesz mnie! Myślę, że nawet taka kulinarna łamaga jak ja sobie poradzi, a mascarpone kocham ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest banalnie prosty, co najlepiej dowodzi fakt, że ciasto mi się udało. a zapewniam, że jestem ostatnią osobą, która lubi siedzieć w kuchni i ma do tego dryg ;)

      Usuń
  15. No cóż jak to powiedzieć, wygląda ładnie ale ja nie cierpię wszystkiego co jest z bananami ;) ale może jakbym spróbowałam to zmieniłabym zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. i tak też smakuje. za parę dni robię wersje z jagodami :)

      Usuń